Organizacia na teambuilding

Тиймбилдингът /от англ. team /екип, отбор/ и building /изграждане/ представлява сплотяване на екипа. Това е процес, който позволява създаването и развитието на колективни ценности в една организация, институция или компания. То всъщност e стратегия, която обединява група от хора в отбор, чиято обща цел ги мотивира към единство и взаимопомощ. Организирането на тиймбилдинг е едно от най-подходящите и най-ефективни фирмени мероприятия за изграждане и обединяване на колектива.

Дейностите по сплотяване на екипа издигат участниците на съвсем ново ниво, създават по-добри лични отношения, комуникация и взаимодействие в групата. Спомага за разчупване на леда, ако има нови служители, както и за постигане на по-добра комуникативност и мотивация в екипа. 

Но без правилно планиране и обмисляне на детейлите, това събитие ще се превърне просто в едно работно задължение.

 

Списък на ползите от тиймбилдинга

Ползите от тиймбилдинга са положителните резултати от участието в тиймбилдинг упражнения, игри и предизвикателства. Много от тези ползи укрепват вашия екип и изграждат приятелство между членовете му. Например чрез подобряване на комуникацията и създаване на доверие.

Ето го и списъкът с причини за организация на тиймбилдинг. Същият включва идеи свързани с фирмената култура, производителността и взаимоотношенията между служителите на компанията.

 

Повишаване на фирмената култура

 

 

 

На първо място, Тиймбилдингът е начин за повишаване на фирмената култура. Какво имаме предвид? Когато отделяте средства за сплотяване на колектива, показвате каква фирмена среда искате да създадете за екипа си. Като извършвате заедно забавни дейности, показвате на служителите, че ги цените и в същото време искате да развивате положителни взаимоотношения в компанията. Какво по-хубаво от това, нали?

Това е предимство на тиймбилдинга, защото създаването на фирмена култура, която цени връзките в екипа, привлича големи таланти и увеличава лоялността на служителите към самата компания.

Изграждане на доверие и приятелска работна среда

 

Organizirane na teambuilding

 

Ако работите в голяма корпорация (а и не само), може би сте забелязали, че не всички служители поддържат помежду си редовна комуникация и контакт. Поради тази причина тиймбилдингът е чудесна възможност вашите колеги да се запознаят с нови членове на екипа или пък различните отделни да си сътрудничат и взаимодействат. 

В множество проучвания по темата се посочва, че наличието на приятелски отношения в офиса може да доведе до два пъти по-голяма вероятност за ангажираност на работното място.

Участието в тиймбилдинг също така повишава екипния дух и морал. Успешното изпълнение на екипните предизвикателства не само ще даде на хората ви чувство за солидарност, но и ще помогне за повишаване на самооценката на членовете. Това чувство за солидарност кара екипа ви да се чувства по-заинтересован един от друг и от работата си.

Работата в екип изисква голямо доверие, а тиймбилдингът е точно с таква цел. Например нито един член на колектива не може да спечели сам отборна игра, така че колегите ви започват да разчитат на помощта и опита на съотборниците си. 

Едно от най-големите предимства на добре организираният тиймбилдинг е, че участниците в него развиват приятелски взаимоотношения помежду си, което води до по-голямо доверие между тях и съответно до подобряване на работния процес. Един сплотен колектив работи като добре смазана машина.

Вдъхновява продуктивността и мотивацията

Проучване на Gallup установява, че изолацията на служителите намалява производителността с до 21%. Непрекъснатата работа често води до прегаряне (burn-out), което се определя от Световната здравна организация (СЗО) като „синдром, резултат от хроничен стрес на работното място, който не е бил успешно управляван“. Отделянето на време за тиймбилдинг облекчава стреса и зарежда отново екипа ви с енергия, което повишава производителността и мотивацията за работа.

 

Усъвършенстване на уменията за разрешаване на конфликти и проблеми

 

Тиймбилдинг игрите са чудесна възможност за усъвършенстване на умения за разрешаване на конфликти и проблеми на работното място. Чрез редовното планиране и организиране на подобен род събития, служителите ви ще имат възможност да развият именно тези важни способности. Уменията за разрешаване на конфликти и проблеми са ценни на работното място, тъй като членовете на екипа ви трябва успешно да се справят с разногласията, за да работят добре заедно. Това съответно ще помогне за повишаване на продуктивността.

От друга страна, дейностите по тиймбилдинг дават по-цялостна представа за способностите на членовете на екипа, което може да доведе до по-ефективно използване на служителите ви на работното място.

Тиймбилдинг игрите изискват сплотяване, координация и работа в екип. Това по естествен път засилва и подобрява комуникацията между участниците, макар и на работното си място те да не са в един отдел и да нямат допирни точки. Някои проучвания сочат, че това подобрение достига до 50%. Това е от изключително значение, тъй като увеличава възможността за справянето с проблемите по съвместни бъдещи проекти и тяхното успешно приключване.

Повишава духа и морала на екипа

Участието в тиймбилдинг също така повишава екипния дух и морал. Успешното изпълнение на екипните предизвикателства не само ще даде на хората ви чувство за солидарност, но и ще помогне за повишаване на самооценката на членовете. Това чувство за солидарност кара екипа ви да се чувства по-заинтересован един от друг и от работата си.

Заключение

Организирането на тиймбилдинг е важно, защото това е инвестиция, която поддържа екипа ви щастлив на работното място и увеличава лоялността на служителите към компанията и организацията. 

Когато планирате тиймбилдинг дейности за служителите си, вие давате на екипите и отделите си да разберат, че вие ги цените и искате те да се развиват. Освен това самото събитие изгражда приятелски взаимоотношения между колегите в компанията, което води до по-голяма производителност и по-добра комуникация. 

И не на последно място – забавлявайте се!

Ако искате и вие да се насладите на един незабравим Тиймбилдинг, обърнете се към нас и разгледайте повече тук – Организация на тиймбилдинг.

Ние с удоволствие ще сбъднем вашите желания!

Ние планираме, вие се забавлявате!

Очакваме ви!

изпрати запитване сега

10 + 13 =

Address

ул. „проф. Христо Данов“ 21
гр. София, п.к. 1700

Email

office@eventis.bg

Phone

+359 897 865 776